التهاب پلکها
التهاب پلکها
التهاب پلک ,التهاب پلک چشم,التهاب پلک بالای چشم,التهاب پلک پایین چشم,التهاب پلک نوزاد,التهاب پلک بالا,التهاب پلکی,التهاب پلکها,التهاب پلک در کودکان
توضیحاتی در مورد التهاب پلک
بلفاریت التهاب پلک ها و و فولیکول های مژه است. این بیماری شایع و اغلب طولانی مدت است ولی خوشبختانه نمی تواند به طور دائمی به بینایی آسیب بزند.بلفاریت امکان دارد التهاب در خود پلک ها، مژه ها، غدد چربی میبومین (غددی که ترشحات آن ها، حرکت پلک را آسان می کند) و ملتحمه چشم (روی سفیدی چشم) نیز دیده شود.بلفاریت بلفاریت می تواند در اثر عفونت های باکتریایی نیز ایجاد شود ولی مسری نیست. افراد مبتلا به بیماری های پوستی مانند روزاسه، سبوره، دارندگان پوست چرب، شوره سر و یا مبتلایان به خشکی چشم بیشتر مستعد ابتلا به بلفاریت هستند.در این مطلب از سایت جسارت در مورد التهاب پلک صحبت میکنیم امیدواریم مورد توجه قرار بگیرد.
انواع التهاب پلک
بلفاریت به دو شکل رخ می دهد:بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر می شود. دو علت شایع بلفاریت قدامی، عفونت های میکروبی و سبوره(پوسته پوسته شدن) هستند. در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک است، قسمت داخلی پلک گرفتار می شود. دو بیماری پوستی که سبب بلفاریت خلفی می شوند عبارتند از:آکنه روزاسه و شوره سر.
علائم التهاب پلک
قرمزی و وجود پوسته های چرب روی لبه پلک ریختن مژه ها وجود زخم های کوچک روی پلک. اگر لبه پلک زخم شود، روی این زخم ها دلمه بسته خواهد شد. اگر این دلمه ها برداشته شوند، خونریزی رخ خواهد داد. تحریک و اذیت شدن چشم در صورتی که پوسته های لبه پلک به درون چشم بیافتند. پوسته پوسته شدن روی مژه ها و در گوشه چشم یا روی پلک حساسیت به نور به محض مشاهده چنین علائمی، فرد باید به چشم پزشک مراجعه کند. علائم دیگری که ممکن است همراه بلفاریت ظاهر شود:قی کردن بیش از حد گوشه چشم هنگام بیدار شدن از خواب، چرب بودن بالا و پایین پلک ها، خارش، سوزش، احساس وجود شی خارجی در چشم با پلک زدن، چشم قرمز یا متورم، التهاب یا شکسته شدن پوست در امتداد لبه های پلک، و اشک بیش از حد. برخی از این علائم در سایر بیماری های چشمی نیز ممکن است مشترک باشد به عنوان مثال در گلوکوم حاد نیز چشم به طور ناگهانی قرمز و دردناک می شود.
درمان التهاب پلک
خط اول درمان بلفاریت، حفظ بهداشت پلک است. تمیز نگهداشتن پلک ها نیز باید به واسطه شستشوی دائمی و مرتب مژه ها با شامپو بچه باشد تا لبه های پلک تمیز شود و شوره ها و پوسته ریزی ها تمیز شوند. شامپو زدن به چشم در این افراد باید مدام انجام شود نه برای چند روز، چرا که این افراد زمینه این بیماری را دارند و در صورت رعایت نکردن این اقدامات ممکن است بلفاریت عود کند. کمپرس گرم سبب شل شدن پوسته های روی چشم می شود و به این ترتیب هنگام تمیز کردن پلک این پوسته ها راحت تر جدا می شوند. کمپرس گرم همچنین سبب گرم شدن و شل شدن پلاک هایی می شود که غدد چربی پلک را مسدود می کنند. انسداد این غدد سبب ایجاد التهاب می شود. ابتدا دست هایتان را بشویید و حوله ای را که با آب گرم مرطوب شده است را روی چشمان بسته خود قرار دهید. در ابتدای دوره درمان، چشم پزشک ممکن است این کار را 4 بار در روز هر بار بمدت 5 دقیقه تجویز کند. پس از آن کمپرس گرم ممکن است یک بار در روز و بمدت چند دقیقه کافی باشد. همین طور عفونت چشم بیمار باید کنترل شود و اگر اشک چشم کم است باید اشک مصنوعی تجویز گردد. گاهی درمان با قطره های چشمی آنتی بیوتیک و پمادها در صورت وجود عفونت ضروری است. قطره های حاوی داروهای ضد التهابی نیز ممکن است کمک کننده باشد. بلفاریت در هوای آلوده و خشک بیشتر نشان می دهد و افرادی که در محیط های مرطوب و پاک زندگی می کنند کمتر در معرض این بیماری قرار می گیرند.
التهاب پلک یا بلفاریت
بلفاریت التهاب پلک ها بویژه در لبه آنهاست. این بیماری شایع بوده و ممکن است بر اثر یک عفونت خفیف میکروبی و یا بیماری پوستی منتشر ایجاد شود. بلفاریت به دو شکل رخ می دهد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر می شود. دو علت شایع بلفاریت قدامی عفونت های میکروبی و سبوره هستند. در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک (غدد meibomian) است قسمت داخلی پلک گرفتار می شود. دو بیماری پوستی که سبب بلفاریت خلفی می شوند عبارتند از: آکنه روزاسه و شوره سر.
درمان بلفاریت یا التهاب پلک
درمان بلفاریت ممکن است مشکل باشد زیرا معمولاً عود می کند. درمان بستگی به نوع بلفاریت دارد. درمان ممکن است شامل کمپرس گرم روی پلک ها، تمیز کردن آنها، استفاده از آنتی بیوتیک و/یا ماساژ پلک باشد. اگر بلفاریت سبب خشکی چشم شود ممکن است استفاده از قطره اشک مصنوعی یا پماد های لوبریکانت (که سبب کم شدن اصطکاک پلک با سطح چشم می شود) هم لازم باشد. گاهی برای کنترل التهاب از کورتون هم استفاده می شود ولی اثرات جانبی این داروها مانع استفاده دراز مدت از آنهاست. کمپرس گرم سبب شل شدن پوسته های روی چشم می شود و به این ترتیب هنگام تمیز کردن پلک این پوسته ها راحت تر جدا می شوند. کمپرس گرم همچنین سبب گرم شدن و شل شدن پلاک هایی می شود که غدد چربی پلک را مسدود می کنند. انسداد این غدد سبب ایجاد التهاب می شود. ابتدا دست هایتان را بشویید و حوله ای را که با آب گرم مرطوب شده است را روی چشمان بسته خود قرار دهید. در ابتدای دوره درمان، چشم پزشک ممکن است این کار را 4 بار در روز هر بار بمدت 5 دقیقه تجویز کند. پس از آن کمپرس گرم ممکن است یک بار در روز و بمدت چند دقیقه کافی باشد. تمیز کردن پلک ها برای درمان بلفاریت ضروری است. این کار با ماساژ پلک ها با شامپو بچهء رقیق شده انجام می شود. برای ماساژ پلک ها ابتدا دستان خود را شسته و با کمک انگشتان یا گوش پاک کن یا گاز یا حوله تمیز لبه های پلک و حوالی مژه ها را توسط شامپو بچه ماساژ داده و سپس با آب ولرم کاملا” آب بکشید. در بعضی از موارد تجویز آنتی بیوتیک به صورت پماد موضعی و یا درمان خوراکی ضروری است. در صورتیکه غدد چربی پلک ها نیز اختلال عملکرد داشته باشند کمپرس گرم و ماساژ پلک برای خارج کردن چربی اضافی ضروری است. نحوه انجام ماساژ در این موارد توسط چشم پزشک به بیمار آموزش داده می شود. از آنجا که بلفاریت تمایل به مزمن شدن دارد درمان ممکن است برای مدتی طولانی ادامه یابد. در صورتیکه بیمار از لنز تماسی استفاده کند، بسته به نوع بلفاریت، ممکن است لازم باشد در طول درمان بلفاریت و حتی بعد از آن از لنز استفاده نشود. برای بعضی از این بیماران لنز های با نفوذ پذیری بالا تجویز می شود و به بعضی دیگر توصیه می شود که دفعات تعویض لنز را بیشتر کنند. بعضی از بیماران هم در استفاده از لنز مشکل پیدا خواهند کرد و باید از روش های دیگری برای اصلاح عیب انکساری خود استفاده کنند. بهتر است از مواد آرایشی نیز استفاده نشود زیرا ممکن است مانع شستشوی پلک و ماساژ درمانی شود. در بعضی از موارد بلفاریت به بیمار توصیه می شود از شامپوهای ضد شوره برای سر و ابروها استفاده کند.
نام های دیگر التهاب پلک
پلکآماس یا بلفاریت (به انگلیسی: Blepharitis) التهاب پلکها به ویژه در لبه آنهاست. این بیماری شایع بوده و ممکن است بر اثر یک عفونت خفیف میکروبی یا بیماری پوستی منتشر ایجاد شود. بلفاریت به دو شکل رخ میدهد: بلفاریت قدامی و بلفاریت خلفی. در بلفاریت قدامی قسمت جلویی و خارجی پلک که محل اتصال مژه هاست درگیر میشود. دو علت شایع بلفاریت قدامی عفونتهای میکروبی (مانند استافیلوکوک) و سبوره هستند. در بلفاریت خلفی که ناشی از مشکلات غدد چربی پلک (غدد meibomian) است قسمت داخلی پلک گرفتار میشود. دو بیماری پوستی شایعی که سبب بلفاریت خلفی میشوند عبارتند از: آکنه روزاسه و شوره سر.
التهاب پلک و گل مژه
گلمژه یک عفونت غده در پلک است. رایجترین نوع گلمژه غده اشکی را آلوده میکند که در رأس مژه قرار دارد. گلمژه گاهی درون پلک تشکیل میشود که به خاطر غده چربی است. گلمژه اغلب با یک جوش قرمز، خارش و متورم شروع میشود. پس از گذشت چند ساعت یا چند روز، شروع به تغییر شکل میدهد. بعضی از آنها سرسفید رنگی دارند. در بیشتر موارد عفونت تنها یک غده اشکی یا چربی تنها را آلوده میکند و نیاز به درمان خاصی ندارد. گرم نگهداشتن محل آن به درد کمک کند. افراد باید از محصولات چشمی همچون، لوازمآرایشی و کرمهای چشم تا زمانی که گلمژه ناپدید شود خودداری کنند. همچنین نباید تلاش کنند تا گلمژه را بترکانند، زیرا این کار باعث انتقال عفونت شده و به چشم آسیب میزند. آنتیبیوتیکها میتواند در این موارد کمک کند: چند گلمژه همزمان به وجود آیند گلمژه خیلی دردناک باشد علائم بدتر شوند منجر به تب شود بینایی کاملاً از بین برود اگر فردی هرکدام از این علائم را با یک گلمژه از خود نشان دهد،باید با پزشک متخصص چشم تماس بگیرد.
التهاب پلک و گل مژه مزمن
گلمژه مزمن شبیه گلمژه است، اما یک عفونت نیست. در عوض زمانی اتفاق میافتد که یک غده چربی در پلک گرفته شود. افرادی که یک گلمژه مزمن داشتهاند در معرض ابتلای بیشتر هستند و جوشها اغلب بزرگتر میشوند. بههرحال این نوع از گلمژه بهندرت دردناک است. اغلب خودبهخود از بین میروند. گرم کردن ناحیه میتواند به از بین رفتن سریعتر گلمژه مزمن کمک کند. وقتیکه گلمژه مزمن خیلی بزرگ میشود، میتواند به بینایی آسیب بزند و دردناک هم باشد. همچنین گفتن اینکه این نوع از گلمژه با گلمژه فرق دارد کار دشوار است. اگر تورم پس از چند روز از بین نرفت یا اگر دیگر علائم همچون، تب هم ظاهر شدند فرد باید با پزشک متخصص چشم تماس بگیرد.
التهاب پلک و حساسیت
اگر یکچشم خارش، قرمز همراه با تورم چشم باشد، علت میتواند نوعی از حساسیت چشمی باشد. گردوغبار، گرده گیاهان و دیگر آلرژیهای معمول میتوانند باعث آزار چشم شوند و منجر به واکنش آلرژیک چشمی شوند. آلرژیهای چشم بهندرت خطرناک هستند، اما میتوانند آزاردهنده باشند. خودداری از آلرژیهای شناختهشده بهترین نوع درمان هست، اما برخی افتد با مصرف آنتیهیستامینها درد را کاهش میدهند، مثل سرچسب. برخی قطرههای چشمی هم میتوانند از خارش و خشکی چشم جلوگیری کند. اما اگر علائم باقی بمانند فرد باید با پزشک متخصص تماس بگیرد. پزشک ممکن است آزمایش آلرژی تجویز کند یا درمان خاصی را پیشنهاد دهد.
التهاب پلک و خستگی
خستگی و کوفتگی میتواند باعث تورم چشمها شود. نگهداشتن آب در طول شب هم میتواند به چشمها آسیب بزند. این مورد میتواند باعث متورم شدن چشمها در صبح شود. بهخصوص اگر فرد خوب نخوابیده باشد. قرار دادن یک قله سرد درحالیکه سر را بر روی بالشت بالا نگهداشتهاید ممکن است کمککننده باشد. نوشیدن یک لیوان آب ممکن است به کاهش تجمع مایع و تورم کمک کند.
التهاب پلک و گریه کردن
گریه کردن میتواند باعث پارگی عروق خونی کوچک چشم و پلک شود، بهخصوص اگر گریه کردن خیلی شدید و طولانیمدت باشد. پلکهای متورم که بعد از گریه کردن در فردی ظاهر میشود میتواند به دلیل نتیجه تجمع مایع باشد که آنهم نتیجه افزایش فشارخون در نقطهای در اطراف چشم باشد. استراحت ، خنک نگهداشتن، بالا گرفتن سر و نوشیدن آب میتواند کمککننده باشد.
التهاب پلک و محصولات آرایشی
تورم و پاک کردن چشم وقتیکه آرایش و محصولات نگهدارنده پوست وارد چشم شوند، میتوانند به چشمها و بافتهای اطراف آن آسیب بزنند، تورم ایجاد کنند و باعث قرمزی و درد شوند. واکنشهای آلرژیک به این مواد هم میتواند منجر به تورم پلک شود. اگر افراد سوزش و تورم چشم را تجربه کردهاند باید از قطرههای اشکی استفاده کنند که در داروخانهها موجود هست. این کار برای تسکین ناراحتی بسیار خوب است. اگر سوزش ادامه داشت یا بدتر شد فرد باید با پزشک متخصص چشم تماس بگیرد. از قطرههای سفیدکننده چشم یا هر نوع محصولات دیگر برای کاهش درد خودداری کنید. این محصولات میتوانند سبب واکنشهای شیمیایی شدیدی با لوازمآرایشی و محصولات نگهدارنده پوست شوند.
التهاب پلک و آماس چشمی
آماس چشمی نوعی عفونت است که در عمق بافت پلک به وجود میآید. این نوع میتواند خیلی سریع منتقل شود و معمولاً خیلی دردناک است. حتی یک برش خیلی کوچک میتواند برای ورود باکتریها کافی باشد و باعث ایجاد آماس چشمی شود. اگر پلک درد شدیدی داشته باشد، قرمز شود، رگه شود یا متورم باشد فردی باید به دنبال اقدامات اولیه ضروری باشد. آماس یک نوع بسیار جدی تورم است که نیاز به درمان آنتیبیوتیکی دارد. بر اساس میزان شدت عفونت ممکن است که نیاز به دریافت آنتیبیوتیک باشد.
التهاب پلک و بیماری Graves
بیماری Graves یک اختلال اندوکرین است که باعث پرکاری غده تیروئید میشود. این وضعیت میتواند باعث شود که تیروئید اشتباهاً سلولها را برای مبارزه با عفونتی در چشم که وجود ندارد بفرستد. آنتیبادیهای که آزاد میکند باعث تورم و التهاب در چشم میشود. گروهی از درمانها برای بیماری Graves در دسترس است، مثل جراحی تیروئید و داروهای مختلف.
التهاب پلک و بافرت
برخی افراد باکتریهای بیشتری درون و اطراف چشم و پلکهایشان دارند. این باکتریها میتواند باعث ایجاد حالتی شوند که بافرت نام دارد. افراد مبتلابه بلفریت معمولاً پلکهای چربتر دارند و اجسام شوره مانندی در اطراف پلکهایشان دارند. بعضی افراد با بلفریت پلکهای متورم و دردناکی دارند. بلفریت وضعیت مزمنی است که درمانی ندارد. در عوض علائمی دارد که ظاهرشده و از بین میروند. گرم نگهداشتن، پاک کردن هرگونه لوازمآرایشی بهطور کامل و تمیز کردن پلکها کمککننده خواهد بود. یک متخصص چشم یا اپتومتریست ممکن است نوعی از آنتیبیوتیک را تجویز کنند. بعضی وقتها بلفریت به عفونتهای شدیدتری ختم میشود. اگر یک عفونت بلفریت از نوع قبلی خود شدیدتر باشد یا اگر درد خیلی شدید باشد حتماً با پزشک متخصص تماس گرفته شود.
التهاب پلک و ورم ملتحمه
ورم ملتحمه یا چشم صورتی، عفونت چشمی است در ناحیه ملتحمه چشم ایجاد میشود. این ناحیه کاملاً پاک و تمیز و دارای بافت نازکی هست که پلک و کره چشم را پوشانده است. افراد مبتلابه این عارضه معمولاً کره چشم صورتی یا قرمز دارند و ممکن است درد، خارش و تورم پلک هم داشته باشند. تا رایجترین نوع ورم ملتحمه، نوعی عفونت ویروسی است که پس از۷ تا ۱۰ روز از بین میرود. درحالیکه عفونت باکتریایی هم منجر به این نوع از تورم شود. بهندرت آلرژیها یا محرکهایی مثل عطرها میتوانند برای چشم مشکل ایجاد کنند. گرم نگهداشتن میتواند به تسکین درد کمک کند. همچنین افراد باید به این موارد هم توجه کنند: چشم را تمیز و بدون مواد آرایشی نگهدارند از مالیدن با لمس کردن چشم خودداری کنید دستهای خود را مرتب بشورید تا از انتقال عفونتها جلوگیری کنید
بیشتر بخوانید : التهاب زیر چشم ♥ التهاب عنبیه ♥ التهاب گوش ♥ درد حدقه چشم ♥ تنبلی چشم
- ۹۷/۰۶/۳۰